Potrawy rybne są niemal tak bardzo zróżnicowane, jak wiele jest rodzajów ryb jadalnych. To jedna z ich największych zalet. Nie można przy tym zapomnieć o wartościach odżywczych, a także wyjątkowym smaku. Na dodatek przyrządzenie łososia, karpia, halibuta, śledzi, dorszy i pozostałych gatunków jest wyjątkowo proste. Sprawdź nasze 3 pyszne pomysły na obiad!

1. Kotlety z łososia

Na początek coś prostego i tradycyjnego. Kotlety z łososia przypadną do gustu każdemu ze względu na łatwość i szybkość przygotowania.

Potrzebne składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g filetu z łososia,
  • 120 g bułki tartej,
  • 2 jajka i 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól oraz pieprz,
  • warzywa mrożone.

Oto co należy zrobić, by przygotować kotlety z łososia:

  1. Pokrój ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie rozgnieć.
  2. Łososia posypanego liśćmi laurowymi umieść na patelni na średnim ogniu i zalej wodą. Po 10 minutach powinien być gotowy.
  3. Przełóż rybę do miski z ziemniakami, dodaj jajka i połowę opakowania bułki tartej, by stworzyć masę. Posyp wszystko solą i pieprzem, a następnie uformuj kotlety.
  4. Powstały produkt obtocz w pozostałej połowie bułki tartej i smaż na średnim ogniu z dodatkiem oleju. Wystarczy już tylko dodać sos (może być słodko-kwaśny) oraz mrożone warzywa. Po trzech minutach danie będzie gotowe!

2. Śledź po tatarsku

To znakomita propozycja dla amatorów śledzi. Na dodatek nie wymaga dużych przygotowań, więc zalicza się do szybkich dań.

Potrzebne składniki:

  • 600 g śledzi bez głów,
  • 1 jajko,
  • 2 cebule,
  • musztarda,
  • mielona papryka ostra,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • koncentrat pomidorowy,
  • przyprawa uniwersalna.

Śledzia po tatarsku robi się w następujący sposób:

  1. Wymocz śledzie. Następnie pokrój je w kostkę wraz z cebulą.
  2. Ugotuj jajko na twardo. Dodaj do reszty musztardę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
  3. Mieszając, wlej 2 łyżki oleju do całości.
  4. Pokrój jajko i natkę pietruszki na drobne kawałki i posyp nimi zawartość miski. Gotowe!

3. Ryba z owocami

To nieco bardziej wykwintne danie. Mamy jednak wrażenie, że przypadnie do gustu osobom poszukującym niecodziennych połączeń. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie w tym przepisie brzoskwiń, ale można z powodzeniem zastosować inne owoce.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ryby,
  • 1 jajko i 1 papryka,
  • 2 cebule,
  • puszka owoców,
  • 1/3 szklanki bułki tartej.

Kroki niezbędne do przyrządzenia pangi, pstrąga lub łososia z owocami:

  1. Pokrój rybę. Przydadzą się do tego noże do filetowania. Następnie ją osusz.
  2. Obtocz rybę w jajku i bułce tartej.
  3. Smaż na patelni przez ok. 3 minuty (na każdą stronę).
  4. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż z cebulą przez ok. 5-7 min.
  5. Na koniec dolej 50 ml wody oraz owoce. Po trzech minutach potrawa będzie gotowa!

Jakich narzędzi kuchennych użyć?

W tej kwestii najlepiej zdać się na zaufane marki. Tylko one zapewniają trwałość oraz higieniczność. Wspomniane w przepisach noże czy aparaty ubojowe można znaleźć, chociażby w ofercie Centrum Higieny. Przekonaj się, jak pomagają w przygotowywaniu potraw rybnych na własną rękę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 15 =